duminică, 28 octombrie 2007

Bulgarian Smooth Roller


Am gasit in sfarsit situl lor! (www.bgroller.com) <-- Update 03 Dec.2008: Situl www.bgroller.com nu mai exista. Pacat.

Situl arata foarte bine. La porumbel este insa mult de lucru. Au de fixat caracteristicile. Asa ca nu este de mirare ca nu poate fi considerat ca rasa distincta. Dar nu numai desenul este neregulat. Si ciocul variaza ca lungime iar unele exemplare aduc a jucator de Taganrog. Prezentarea "rasei" mi-a parut prea "sforaitoare", comerciala.

Filmele prezentate cu exemplare de "bulgarian smooth roller" (care trebuiau sa demonstreze calitatile de zbor si joc - adica daca tot ai timp sa faci filme ... si situl nu e de azi, de ieri) nu mi-au parut convingatoare, Iar unul din filme lipseste de acolo. Daca acelea sunt performantele in zbor (cele care se vad din film, nu cele din prezentarea text), atunci, desi sunt rezultate modeste, este o mare victorie pt. ei pentru ca imi par a fi descendenti din exemplare de voliera. De altfel, in majoritatea pozelor celorlalte rase prezentate pe sit porumbeii par ca sufera de efectul de voliera.


Un exemplar foarte aproape de ceea ce se doreste a se obtine.


Exemplarul care seamana cu jucatorul de Taganrog.


Probabil rasa de baza pe care se lucreaza.

Daca autorii acestei rase in formare urmaresc doar faima si interes comercial, atunci este o rasa efemera. Nu vor spune niciodata cum au obtinut-o. Exemplarele sunt inca la stadiul de metisi, mai e mult pana departe. Pentru o raspandire masiva a rasei este nevoie mai mult decat 2-3 nuclee (crescatorii) de formare a acestei rase pornind de la aceleasi rase de baza dar familii neinrudite genetic intre nuclee.