duminică, 28 octombrie 2007

Consecintele schimbarii climaterice

Am gasit in revista "Strigatul de la miezul noptii" un articol care merita toata atentia pentru ca explica in mare masura pierderile masive de porumbei lansati in concurs.

"Sa luam exemplu moartea misterioasa a albinelor din Statele Unite, fenomen care poate fi acum observat si in Europa, in special in Elvetia, Germania, Franta si Spania. Incepand cu luna octombrie a anului 2006, in multe state din SUA au murit pana la 60% din familiile de albine, iar pe coasta de est a Americii de Nord si in Texas procentul a ajuns chiar pana la 80%. In plus, se poate observa cum, la nivel mondial dispar si alte tipuri de insecte care indeplinesc rolul de polenizare a plantelor. Aceste fenomene sunt foarte ingrijoratoare pentru ca moartea fulgeratoare a albinelor poate pune serios in pericol hrana omenirii, deoarece aproximativ 90 de soiuri de fructe si legume, precum si o mare parte a nutretului sunt polenizate in principal de albine. Aproximativ o treime din hrana oamenilor este dependenta direct sau indirect de albinele producatoare de miere."

Avertizarea lui Albert Einstein este deosebit de ingrijoratoare:

In momentul in care albina va disparea de pe pamant, omul va mai avea de trait doar patru ani.

Un raport al Organizatiei Natiunilor Unite suna astfel:

Aceasta este prologul unei catastrofe anuntate. Consecintele incalzirii globale mai pot fi doar atenuate printr-o schimbare rapida a politicii ecologice. Consecintele incalzirii pamantului sunt dramatice pentru oameni. Consiliul Climei se asteapta la mai multe cazuri de deces, accidentari si imbolnaviri din cauza valurilor de caldura, a inundatiilor, a furtunilor, a incendiilor de paduri, a secetei, a lipsei de apa. In plus, acelasi organism a prezis disparitia a 30% dintre speciile de plante si animale, disparitie cauzata de cresterea la nivel mondial a temperaturii cu 2.5 grade pana la sfarsitul secolului.