duminică, 28 octombrie 2007

Standard Jucator de Botosani

Face parte din grupa porumbeilor de zbor si de joc cu cioc mijlociu si coada ingusta.

Originea: s-a format in orasul Botosani in al treilea deceniu al secolului 20 (ce ciudat suna, ai impresia ca a trecut foarte mult timp, n.a.), prin incrucisarea jucatorilor pagi pe rosu, pe negru si albi curati din Edinetzi (Republica Moldova), porumbei care aveau doua moturi, sau un mot pe cioc, cu tobosari germani cu mot pe cioc adusi de la Timisoara, iar puii obtinuti au fost incrucisati cu jucatori ieseni cu capacele colorate avand doua moturi, crescuti si la Bototsani (ei, asta numesc eu reteta desi nici aceasta nu e detaliata suficient).

Aptitudini de zbor: zburator de semiinaltime, cu zbor de scurta durata si joc frumos.

Impresia generala: rasa asemanatoare jucatorilor de Iasi, de care se deosebesc prin incaltatura mare si bogata. Lungimea totala a corpului 33-34 cm. Greutatea corporala 260-300 gr.

Caractere de rasa:

Capul: mic, rotunjit, cu o rozeta mare circulara pe frunte, culcata pe cioc. Ceafa poate fi motata (mot circular) sau nemotata.

Ochii: albi (perla) la varietatile unicolore si pestrite, negri la cei cu cap colorat, pagi, cu spate colorat si la albi. Se gasesc si exemplare cu ochi ceacari si sparti. Inelele din jurul ochilor sunt albe (geana moarta) la varietatile multicolore si rosii (geana rosie) la varietatile albe, pestrite, pagi si spate colorat.

Ciocul: mijlociu, 11-13 mm, subtire, aplecat usor in jos, de culoare deschisa.

Gatul: de lungime mijlocie, tinuta verticala, se subtiaza spre fata anterioara, usor curbat la spate.

Pieptul: larg, usor ridicat si bombat; perimetrul toracic de 24-26 cm.

Spinarea: lata, se subtiaza inclinandu-se progresiv spre coada.

Aripile: lungi de 21-23 cm, lipite de corp. Cotul anterior al aripilor este acoperit de penajul pieptului. Remigele primare se odihnesc pe rectricele exterioare. Anvergura de 64-70 cm.

Coada: lunga de 12-14 cm, formata din 12 rectrice. Urmeaza o linie dreapta, continua cu spinarea.

Picioarele: de lungime mijlocie, masurand 7.5-8 cm, acoperite cu pene pana la varful ghearelor. Incaltatura poate fi mica, mijlocie sau mare (pintenati), cu penaj de 8-10 cm.

Penajul: strans lipit de corp, des.

Varietati de culoare. Se cunosc:

  • unicolori sau "pene curate" in varietatile de culoare aratate mai sus. Culorile sunt intensive si uniforme pe intregul corp. Culoarea castanie este identica cu ciocolatie sau pamantie. Vinetii sunt cu chenare sau solzati. Solzatii pot fi si de rosu;
  • albi cu capace colorate: cap negru, cap rosu, cap galben. Acestia au penajul corpului alb, iar capul si extremitatea superioara a gatului negre, rosii sau galbene. Exista si exemplare "brumate", la care penajul in mod uniform este suflat usor pe cap, piept, coltul aripii, capacele aripilor si remigele primare. Astfel, se deosebesc "cap negru brumat", "cap rosu brumat" si "cap galben brumat".]
  • pagii: pe negru, pe rosu, pe galben, pe castaniu, pe vanat, au pe fondul colorat al penajului, capul, extremitatea superioara a gatului, remigele primare, abdomenul si coada albe. Pagii "sparti" au si gusa si pieptul albe. Dupa fondul colorat se deosebesc varietatile de "spate negru", "spate rosu", "spate galben" si "spate vanat";
  • pestritii: pe rosu, pe galben,negru, etc., au pe fondul coloratpete mici sau pene izolate albe;
  • patatii: pe negru, rosu, vanat, etc., au pe fondul alb al penajului pete colorate distribuite neregulat.

Greseli grave. Schelet masiv, corp mare; tinuta orizontala; picioare prea lungi sau prea scurte; aripi trenate; geana rosiatica la unicolori; desenul pagilor spart.

Marimea inelului: 8 mm.


Poza din hulubaria dl. Tanasescu.