sâmbătă, 27 octombrie 2007

Standard zburator-jucator albastru de Cluj (albastru mic)

Face parte din grupa porumbeilor de zbor si joc cu cioc scurt si coada ingusta.

Originea: rasa a fost selectionata in orasul Cluj, in jurul anului 1800, din bastarzii obtinuti prin incrucisarea "postarului mic", cu cucii de Budapesta si jucatorii de Ardeal.

Aptitudini de zbor: zbor rapid, in grup, timp de 2-3 ore, din care o parte in disparitie. In timpul zborului joaca de 3-4 ori la anumite intervale, dar exista si cazatori.

Impresia generala: porumbel mic, scurt (30-32 cm), cu tinuta inclinata, pe picioare de lungime mijlocie, umbla pe varful degetelor; greutatea corporala de 200-250 grame

.

Caractere de rasa:

Capul: mic, nemotat, cu fruntea nu prea inalta, rotunjita, putin trasa, cu crestetul capului putin plat. Ciocul, fruntea, crestetul si ceafa urmeaza o linie curba neintrerupta.

Ochii: albi (perla) fara irizatii rosiatice; geana este ingusta, cu tesut fin, de culoare albastra-cenusie, inchisa.

Ciocul: scurt de 10-12 mm, cu pozitie oblica privind in jos, de grosime mijlocie, culoarea este maronie inchisa. Umflaturile de la baza ciocului sunt mici, netede si pudrate cu alb.

Gatul: de lungime mijlocie, ingust, cu tinuta verticala, usor curbat spre spate. Scobitura gatului (barbia) este bine taiata, cu o mica membrana la barbie.

Pieptul: lat, bine invelit in muschi, usor bombat, purtat ridicat; perimetrul toracic 23-24 cm.

Spinarea: scurta, lata in umeri, se ingusteaza spre coada si urmand o linie dreapta se inclina spre coada, intr-un unghi de 45 grade. Aripile: lungi de 20-22 cm, inguste, umerii usor indepartati de corp. Remigele se sprijina pe rectricele cozii. Varful aripilor nu se intretaie. Anvergura 60-64 cm.

Coada: lunga de 10-12 cm, ingusta, urmeaza linia spatelui. Varful cozii nu atinge solul. Numarul rectricelor este 12. Crupionul este bombat (coada nucata).

Picioarele: sunte de marime mijlocie, 8-8.5 cm, fara pene, culoarea ghiarelor coincide cu cea a ciocului.

Penajul: neted si scurt, indesat si bine strans de corp.

Culoarea si desenul. Culoarea penelor este albastru deschis avand dungi negre pe aripi si chenare in coada. Exista si exemplare: - vinete sau albastre mai inchis, avand de asemenea dungi negre pe aripi si chenar negru in coada.
- vanat brumariu, cenusiu, bragagiu sau argintiu.
- brumat pe rosu, dungat pe galben si dungat pe rosu.
La varietatile pe vanat, crupionul trebuie sa fie si el vanat.

Greseli grave. Corp mare; schelet puternic; structura grosolana; tinuta mai ridicata ori orizontala a corpului; cap mare sau cu colturi, patrat sau globular; gat scurt sau gros; gene moarte; spate alb; cioc drept; picioare incaltate; iris cu vene rosiatice.

Marimea inelului: 7 mm.