duminică, 28 octombrie 2007

Standard Zburator Visiniu Romanesc

Face parte din grupa porumbeilor zburatori cu cioc mijlociu si coada lata.

Originea: rasa raspandita mai ales in orasele Bucuresti, Ploiesti, Buzau si in imprejurimile acestora. Dupa relatarile unor crescatori, visiniii s-ar trage din cafenii.

Aptitudini de zbor: in trecut zburau in stol, la mare inaltime, cu o durata de 1 si 1/2 - 2 ore. Azi sunt zburati doar visiniii codalbi.

Impresia generala: porumbel de talie mijlocie-mica, avand corpul bine proportionat, purat orizontal, pe picioare scurte, coada in evantai. Lungimea totala a corpului este de 32.5 34 cm, iar greutatea corporala de 280-300 grame.

Caractere de rasa:

Capul: mic, nemotat, de forma patrata, cu colturile rotunjite inspre frunte si cefa.

Ochii: galben-portocalii, sunt inconjurati de gene duble de structura fina si culoare alba.

Ciocul: lung de 13-14 mm, destul de subtire, drept, usor inclinat in jos, de culoare alba, uneori cu o usoara nuanta de maro. Umflaturile de la baza ciocului sunt mici, cordiforme, larg desfacute, netede si purtate cu alb.

Gatul: scurt, usor inclinat inainte, putin arcuit.

Pieptul: musculos, proportional de larg, bombat, usor ridicat si scos in afara. Abdomenul bombat si adanc. Perimetrul toracic de 24-26 c.

Spinarea: ingusta, lunga, scobita in linii concave.

Aripile: lungi de 21-22 cm, late, trenate (vardurile atarna sub coada), sunt purtate strans lipit de corp; avergura 62-67 cm.

Coada: lunga de 11-13 cm, lata, plata, usor desfacuta in evantai, are 16-17 rectrice, fiind purtata in prelungirea corpului, cu care se formeaza o frumoasa linie orizontala; glanda uropigiana lipseste.

Picioarele: au lungimea de 7.5-8 cm, neincaltate.

Penajul: des, elastic, bine lipit de corp.

Varietati de culoare. Culoarea este rosie-visinie (culoarea visinii coapte) .

Culoarea si desenul. Culoarea este uniforma pe intregul corp, avand aceeasi intensitate si aceleasi reflexe ca si fulgii de pe gat. Atat remigele cat si rectricele au spre varf chenare albe, remigele mai mici (0.5-1 cm), rectricele mai mari (de 1-2 cm). Varfurile terminandu-se tot cu o dunga visinie, dechi chenarul alb este incadrat de o parte si de alta de culoarea visinie. La porumbite, de obicei, chenarul este cevamai mic decat la masculi, iar chenarul aripilor de un alb ceva mai putin intens. Dupa desen deosebim visinii unicolori (simpli), gulerati (cu un "sal" alb in jurul gatului), leftati (cu o pata alba in forma de semiluna in partea anterioara a gatului), scoicati (cu o pata alba in partea posterioara a gatului), precum si albi complet. Nu scot pui florii.

Greseli grave: Corp mare, cu structura grosolana, ingust; pieptul saltat; picioare inalte; coada indreptata in jos; lipsa coloritului si luciului penajului; geana roza sau subtire; ochi ciacari sau sparti; gulerati cu burta alba; pene vinete pe burta sau sub aripi; remigele primare sivate; simpli sau leftati cu tartita; albi pe crupa; gulerati cotosi; coada insuficient desfacuta; chenare mici n aripi si in coada.

Marimea inelului: 7 mm.

Sursa: “Rasele de porumbei din Romania” de Feliciu Bonatiu.