vineri, 9 noiembrie 2007

Rzhev Startailed Turmans - Giuvaierele Rusiei

Probabil, din cele peste 170 de rase de porumbei domestici ale Rusiei, Rzhev Startailed Turmans este cea mai populară şi cunoscută rasă în lume. Dintre varietăţile rare, este cea mai faimoasă, cu crescători entuziaşti în Rusia, Polonia, România, Germania, Olanda, Marea Britanie şi Statele Unite.

Aşa îşi începe articolul domnul Kelley D. Spurling privitor la rasa sa favorită. Porumbelul este numit după oraşul Rzhev, aflat la aproximativ 75 de mile (faceţi dvs. conversia în kilometri) nord de Moscova. Împreună cu oraşele Kaluga şi Tula, formează un semicerc în jurul Moscovei şi acest teritoriu este numit zona central-culturală a porumbelului Rzhev Startail Turmani. Se spune că primii porumbei ai acestei rase au fost aduşi în Moscova ca pradă de război în timpul domniei prinţesei Olga a Moscovei, după ce ruşii i-au învins pe turcii care capturaseră cetăţile Ucrainei (în jurul anului 940 după Cristos). Se mai spune că rasa a fost creată de turci pe teritoriul de azi al Afganistanului de unde si denumirea de "Turmani Afghan". Însă în prezent rasa a dispărut din Afganistan, Turcia şi alte părţi ale Estului Mijlociu aşa că nu mai există dovezi care să sprijine această afirmaţie.

Deşi în afară este cunoscut ca porumbel de joc şi chiar pot fi întâlnite exemplare care execută tumbe, în realitate, porumbelul este crescut pentru zbor. Se ridică în înaltul cerului, pocneşte din aripi sau pluteşte în zbor la punct fix în timp ce îşi desface coada în evantai, prezentând desenul deosebit al penelor din coadă spre încântarea spectatorilor. Din păcate, în afara zonei centrale, porumbelul este crescut pentru ornament, dar în trecut, zbura între 4 şi 7 ore la înălţime.

Articolul complet îl găsiţi aici.