miercuri, 28 noiembrie 2007

Zburator Cafeniu Romanesc

Face parte din grupa porumbeilor zburători cu cioc mijlociu şi coada lată.

Originea: rasa zburătorilor cafenii româneşti, crescută cu predilecţie la Bucureşti şi Ploieşti, a fost selecţionată din orbeţeni. Varietatea cu coadă albă s-a format prin încrucişarea codalbilor pe vişiniu cu codalbii pe negru.

Aptitudini de zbor: zburător de mare înălţime, în stol, cu durata de 2-3 ore; varietatea cu coadă albă se poate menţine în zbor în jur de 4-6 ore, dar unele linii selecţionate sau exemplare zburând solist, realizează şi zboruri de 8-12 ore.

Impresia generală: lungimea totală este de 34-35 cm, statura joasă, corpul scurt înclinând uşor în spre coadă, greutatea corporală 260-300 g.

Caractere de rasă:

Capul: mic, rotund, fruntea şi ceafa bombate. Porumbiţele, uneori au capul ceva mai lunguieţ.

Ochii: galbeni, geană dublă, netedă, fină, are culoarea untului (geană moartă).

Ciocul: de lungime mijlocie, 13-15 cm, drept şi negru.

Gâtul: scurt, uşor subţiat spre bărbie, uşor arcuit. Bărbia scobită.

Pieptul: larg, bombat, uşor ridicatş perimetrul toracic 25 cm.

Spinarea: larg în umeri, scurt, înclină uşor înspre coadă; la baza cozii puţin îngustat.

Aripile: lungi de 21.5-23 cm, cu pene late, lipite uşor de corp şi purtate pe coadă (la tipul de zbor) sau sub coadă, în trenă (la tipul de ornament), fără a atinge solul. Anvergura de 64-65 cm.

Coada: lungă de 11-13 cm, lată, formată din 14-16 rectrice purtate orizontal. Glanda uropigiană lipseşte.

Picioarele: de lungime mijlocie, 7.5-8 cm, neâncălţate.

Penajul: bogat şi lipit de corp.

Culoarea şi desenul. Se compune din negru şi roşu şi anume penajul corpului roşu inchis spre negru, lucios, cu reflexe metalice verzi, intense, iar sfârcurile şi coada negre. Rasa veche, ”cafenii vechi” sau ”cafenii din orbeţeni” avea coada roşie cu chenar negru. Varietatea de culoare mai închisă, cu penajul roşu închis suflat cu negru, se numeşte ”cafeniu închis” sau ”cafeniu prăjit”. La varietatea ”gut cafeniu” capul şi gâtul sunt negre. Pot fi simpli sau grivi şi în acest caz se deosebest cafenii leftaţi sau guleraţi. Azi cea mai răspândită este varietatea cu coada albă numită ”cafeniu cu coada albă” sau ”codalb pe cafeniu” cu gât roşu sau griv. Grivii din cafeniu cu coada albă sunt guleraţi. uneori şi leftaţi, având cozile albe de sus din ceafă.

Greşeli grave: Corp mare, ţinuta necorespunzătoare, piept săltat, coada în pământ, coada îngustăş gene subţiri, roşii sau rozaliiş cioc lung, subţireş sivaţi sau vineţi pe burtă şi spate, fulgi albi pe piept şi aripi (epoleţi) la grivi, culoare fără luciu, coada albă prelungită în gulerul alb.

Mărimea inelului: 7 mm.

Sursa: ”Rasele de porumbei din România” de Feliciu Bonaţiu