marți, 29 iulie 2008

European widgeon

Intotdeauna mi-au placut ratele exotice. Planuiam mereu cate o escapada la vreo balta cu rate salbatice, "pe alese". Nu am dus niciodata pana la capat planurile. In primul rand ca locuiam la oras, iar varianta cu cotetele construite la periferie, pe vremea lui Ceausescu, nu m-a incantat niciodata pentru ca nu le puteai pazi.

Imediat ce ne-am mutat la tara am primit 2 rate lesesti, albe, si ... am umplut tot satul cu ele pentru ca toti vroiau. Ba m-au mai si furat. Ma saturasem sa tot ies cu lanterna noaptea, doar pentru  a constata paguba. Asa l-am adus pe Haiduc, un rottweiler "dragut" si foarte "tolerant".

Nu mai am demult acea rasa de rate dar de curand am primit de la unul din verii mei din sat doua rate si un ratoi, tot din cele lesesti dar negre.

Totusi, tot mai mult imi plac cele exotice/salbatice. Cand eram mic, mi-au facut aceeasi impresie ca bibilicile africane, pe care atunci cand le-am intalnit prima data, am vrut sa le prind sa le duc acasa si am ramas socat cand am vazut ca zboara ca vrabiile... radea bunica de mine in hohote. Dumneaei ma indemnase sa le prind.

European widgeon
Copyright: http://www.freedigitalphotos.net/

Aici gasiti date despre Rata salbatica europeana dar si despre surata ei americana: http://www.gamebird-hunter.com/widgeon.html. Situl respectiv e interesant si prezinta o multime de rase de rata salbatica, chiar daca din punctul de vedere al unui vanator.