vineri, 12 septembrie 2008

Piata de porumbei din Targu-Jiu

English: The pigeon market from my town, Targu Jiu, Romania

Parcul Central si Piata Centrala sunt asezate de-a lungul raului Jiu. Altadata ii traversai apele involburate si murdare de carbune trecand pe un pod metalic nituit, vechi de 100 de ani. Astazi, in locul lui este un pod de beton ce traverseaza un lac de acumulare creat pentru alimentarea unei hidrocentrale micute, menita a suplimenta necesarul de energie electrica al orasului. Daca intri in Piata Centrala, trebuie neaparat sa urci pe dig ca sa vezi lacul.

Ca sa ajungi la piata de pasari trebuie sa mergi pe dig in sensul de curgere al apei, pana la barajul hidrocentralei. Apoi cobori digul si imediat zaresti piata, situata destul de departe de Piata Centrala. Lucrarile de amenajare in jurul ei nu sunt finalizate dar va arata foarte frumos. Si daca esti hatru, poti sa spui ca daca apare din nou gripa aviara, e suficient ca primarul sa ordone deschiderea portilor barajului si intreaga piata de pasari este luata de ape si "tarata" in Dunare, scapand orasul de amenintare.

Am ajuns la spartul targului. Unii porumbari eliberau deja porumbeii. Voiajorii dominau piata ca numar de exemplare insa nu ei ma interesau. Categoric, nu era ziua porumbeilor de agreement. Doar trei exemplare de Fantail albe din care unul cu capace rosii plus o pereche de dublu-mot, incaltati cu genul de incaltatura agreat de mine. Adica scurta in penaj dar pe tot piciorul. Nu stiu ce fel de dublu-motati erau, nu am intrebat. Altadata. Acum eram cu Lorena, fiica mea, si trebuia sa ne intoarcem rapid.

piata01
In departare se zareste podul de beton iar in dreapta, acele cladiri inconjoara Piata Centrala. Poza este facuta de pe dig si suntem foarte aproape de baraj.

piata02
Barajul hidrocentralei.

piata03
Voila!

piata04 piata05 piata06

piata07 piata08 piata09

piata10 piata11 piata12

piata13 piata14 piata15

piata16