sâmbătă, 15 noiembrie 2008

Mandarin ducks - Rate mandarin

In prima poza este un ratoi Mandarin (Aix galericulata), aflat in perioada de cuibarit. In poza a doua este o rata (femela) mandarin. Candva specia ratelor Mandarin era raspandita pe intreg teritoriul Asiei de est insa din cauza exportului masiv si distrugerii padurilor care formau habitatul lor, populatia lor a fost redusa in sudul Rusiei si China la cate 1000 de perechi fiecare tara. Totusi, se crede ca Japonia mai detine cam la 5000 de perechi din aceasta specie.

Se hranesc cu ierburi si seminte si cuibaresc in scorburile copacilor de langa apa.

Este bine de stiut ca ratoiul are un penaj asa de frumos colorat doar in perioada de cuibarire. In restul anului este mult mai "spalacit", cenusiu-maroniu. Ratele din aceasta specie alcatuiesc perechi pe viata, si doar in timpul iernii formeaza mici stoluri. Foarte rar socializeaza cu rate din alte specii.

De asemenea este interesant ca in jurul secolului 20, s-a format in Marea Britanie un stol de rate Mandarin salbatice, scapate din crescatorii particulare, ce cuprinde un numar aproximativ de 1000 de perechi. Din pacate, nu beneficiaza de protectie din partea statului deoarece se considera ca nu isi au originea pe acele teritorii. Un pic cam ilogic as zice... E o specie amenintata cu disparitia si ar trebui sa fie un motiv de bucurie ca poate fi aclimatizata si in alta parte. Insa domnii englezi sunt mai rigizi si cam lenti in judecata. Este asa de frumoasa incat ar trebui sa constituie o mindrie nationala. Dar asa se intampla cand nu are gust de ceai si aroma de trabucuri indiene.

Din fericire, mai sunt si alte zone din Europa unde aceasta rata a reusit sa formeze stoluri salbatice din exemplare scapate din crescatoriile particulare.

Multumiri domnilor Jianu Danut si Corbu pentru lamuriri cu privire la aceasta specie de rate, extrem de frumoasa (in opinia mea, cea mai frumoasa din lume)