duminică, 23 noiembrie 2008

Smyrna Roller - Sarajevo Roller

Rollerii de Smirna, conform doctorului ...(pagina a fost modificata ulterior si numele a disparut), au reusit sa supravietuiasca in forma pura pe teritoriul fostei Yugoslavii insa in special in Saraievo, capitala Croatiei. O duzina de crescatori stau ca marturie pentru asta, rasa prezentand si astazi elementele care o diferentiaza clar de Rollerul Oriental:

  • au ciocul si coada mai lungi, si au un corp mai alungit si subtire;
  • penele din coada sunt in numar de 16. Nici mai mult, nici mai putin. Orice altceva, este dovada incrucisarii. Pana bifurcata din coada este un alt semn al rasei pure.
  • culoarea in cadrul acestei rase desemneaza in marea majoritate a cazurilor sexul. Masculii sunt albi impestritati cu puncte de culoare neagra, ce au reflexe metalice de albastru-rosu, iar femelele sunt negre, albastre si gri. Este incorect sa se spuna despre masculi ca au culoare arlechin.

Si textul continua, nu-l voi traduce pe tot. In final, se mentioneaza ca rasa a fost omologata la expozitia internationala din Brrno, sub denumirea de Sarajevo Roller, in special datorita muncii depuse de Mr. Suad Sokolovic. In standardul Rollerului de Saraievo se specifica numarul de pene din coada ca fiind cuprins intre 14-18, probabil datorita faptului ca incrucisarea cu Rollerul Oriental era inevitabila, rasa de Simrna fiind deja puternic consangvinizata. Autorul spune ca din cauza numarului redus de crescatori a crescut gradul de consangvinizare, cu toate efectele nedorite: fertilitate proasta a oualor, cojile oualor fragile, proasta crestere a puilor. De asemenea, in standard e precizat si tipul de joc dorit:

"easy, flickery, rapid height achieving. Trained birds fly in group, but not in a very compressed formation. During flight they roll backwards over tail 2-3 times and more. Rolling is more frequent towards the end of flight which can lasts up to few hours. Any other figure in the air is considered as a mistake ("spiral", "borer", etc)."

Concluzii:

Ceea ce era ieri Rollerul de Smirna, este azi Rollerul de Saraievo, cu aport din partea Rollerului Oriental. Interesant ca selectia continua in vederea pastrarii culorilor Rollerului de Smirna si in vederea obtinerii doar a unui anume fel de joc: cel de morisca in siraguri. Cam asta este la ora actuala situatia cu Rollerul de Smirna. Adica, nu prea se mai gaseste. Daca-l gasesti in stare pura, foarte posibil sa nu mai fie viabil. Daca vrei totusi ceea ce a mai ramas din el, cauta Rolleri de Saraievo (Sarajevo Roller). Si asta ar putea sa ne dea de gandit pentru ca factorul major in pierderea rasei vechi a fost numarul mic de crescatori (avem exemplu in Castaniii de Craiova si Negrii trenati de Bucuresti).

Sursele: