luni, 1 decembrie 2008

Jocul porumbeilor, o caracteristica ce se poate pierde in timp

Priviti la rasele romanesti de zbor si/sau joc din Oltenia, Muntenia, Dobrogea,... Aproape toate pastreaza din caracteristicile Rollerului Oriental (Rollerul de Smirna il consider o varietate a acestuia dar e posibil sa gresesc), in special la aspect (coada lata cu pene bifurcate sau nu, cu aripi trenate sau nu). Multe din aceste rase sunt rase de zburatori si una de tumbleri. Dar si la zburatori se mai gaseste cate un bastard care sa faca cate o tumba.

In trecut, tinand cont de influenta (si prezenta) puternica a Rollerului Oriental, majoritatea porumbeilor romanesti erau rolleri. In timp insa orientarea romanilor s-a schimbat. Se fac tot felul de incrucisari si infuzii si se obtin zburatori care pastreaza din aspectul deosebit al rollerului insa creste durata de zbor si incepe sa dispara jocul.

O rasa romaneasca, cu joc dosebit (nu spui care) incepe sa primeasca infuzii puternice pentru a pierde din joc si a i se mari durata de zbor si frumusetea, conform curentului vremii. Primeste infuzii masive din partea voiajorilor, porumbeilor ornamentali ca Orientall Frill (si alte rase de zbor care nu le mai stim) si ca prime rezultate palpabile, pierde complet aspectul de roller insa jocul se incapataneaza sa ramana. In mare parte si datorita unor crescatori pasionati de joc, care se incapataneaza sa-l selecteze ca atare. Apar inevitabil liniile dorite, cu zbor de durata (zborul la mare inaltime era deja o caracteristica a Rollerului Oriental) si joc doar ocazional. Selectia continua si azi si aspectul rasei este in continua schimbare. Nimeni nu mai are idee despre cum arata pe vremuri. Insa devine un porumbel banal, cu aspect comun si performante medii, chiar neinteresant tinand cont ca zburatorii actuali ca cei de Targoviste si Ploiesti sunt mai performanti si mai frumosi . Si partizanii lui, sunt aproape sa declare: "Victorie!".

La final, pentru cei care au dubii despre puternica influenta a Rollerului Oriental asupra raselor romanesti, priviti-le inca o data cu atentie si inca veti mai gasi elemente comune. Jucatorul de Calarasi le pastreaza cel mai bine (Nu ma refer la rasele romanesti care au pastrat aproape identic aspectul de Roller - cei de Timisoare, Lugoj, etc.). Si apoi, uitati-va la Bulgari, la toate rasele lor de rolleri. Si peste tot cuprinsul fostului Imperiu Otoman. Priviti si la rollerii din articolele prezentate mai jos. Cam asa arata un roller capabil si frumos. Un roller care-si dovedeste apartenenta la neamul rollerilor. Rollerul de Galati este astazi un roller extrem de diluat.

As fi vrut sa insotesc aceasta tentativa de articol cu poze elocvente insa nu detin nici una din rasele romanesti de zbor. Se gasesc insa pe internet poze destule, o sursa fiind Pigeons Romania. Si ar mai fi un aspect de discutat. Forma fizica pe care o are Rollerul Oriental este ca rezultat al selectiei de exceptie, in vederea obtinerii unui porumbel capabil sa reziste in aer atacurilor Soimului de Desert, un porumbel care sa poata efectua tot felul de manevre, eschive si plonjoane. Rollerul de Galati nu mai are aceasta forma, si la fel si Rollerul de Birmingham, ambele pasari fiind victime sigure ale atacurilor de rapitoare. Ginaditi-va la asta...