miercuri, 7 ianuarie 2009

Invitatie la jurnalizarea web a activitatii columbofile

Tot mai multe persoane ajung la concluzia ca vremea vorbelor ce nu sunt intarite prin dovezi concrete a trecut. Discutiile purtate pana acum avand ca subiect columbofilia romaneasca si cea personala au fost utile insa de acum trebuiesc insotite de filmulete atat doveditoare, cat si cu scop educational. Se simte tot mai mult nevoia crearii de jurnale web despre activitatea columbofila personala. Metode de crestere, antrenament, tutoriale de construire a volierelor, cum decurge o zi de antrenament sau doar o zi obisnuita in voliera unui crescator de porumbei de zbor si/sau joc.

Existenta unui album foto pe web nu mai este suficienta. Prin pozele "statice" ale porumbeilor se prezinta doar aspectul fizic. Exista posibilitatea de deschidere jurnale pe wordpress.com sau blogger.com si altele. De asemenea, exista youtube.com si google video (si multe altele, printre care si vimeo) unde se pot uploada filmulete exemplificative ce pot fi prezentate pe jurnalele personale.

Aceste jurnale personale ar ajuta foarte mult la interactiunea dintre columbofili sub toate aspectele. Mai mult, porumbeii pot fi prezentati live prin intermediul camerelor web si a programelor "Yahoo Messenger", "Skype", "Ekiga" si altele, in scopul imprumutarii lor, a schimbului in vederea improspatarii materialului genetic sau al vanzarii lor. De asemenea, tot video live se pot da si cere sfaturi avizate, la un nivel superior discutiilor de pana acum. Raman in continuare la parerea ca e timpul ca asociatiile de zbor sa includa si prezentarea video a desfasurarii concursurilor chiar si numai offline (prezentarea unor inregistrari filmate) pentru inceput.

Este si opinia domnului Piussi Torino, in acest articol de pe situl porumbei.ro unde, printre altele, spune:

Mi-ar face mare placere ca fiecare din cei ce cresc aceasta rasa (Jucatorul de Galati - nota mea) sa arate pe internet ce porumbei cresc ,sa prezinte poze cu 2-3 generatii create de el si sa spuna cum zboara si joaca , pareri.

Personal, consider ca reprezinta urmatorul pas ce trebuie facut in ce priveste columbofilia interactiva pe web. Avem la indemana un instrument deosebit de util atat pentru noi, cat si pentru generatiile viitoare. Stim cat de mult suferim din cauza lipsei de documnetatie pentru mai toate rasele actuale de porumbei.

Pentru cei care nu au idee cam cum ar trebui sa procedeze pentru a prezenta 2-3 generatii asa cum sugereaza domnul Torino, luati unul din exemplele oferite de programul de televiziune "Animal Planet". Se pot face poze, filmulete, si se pot scrie articole despre evolutia generatiei, insemnari si filmulete despre infuzii si progeniturile obtinute, despre evolutia lor in timp. Astfel, atat in cazul reusitelor cat si a esecurilor, ramanand material video si text, ca "documentatie tehnologica", eliminandu-se reinventarea rotii. Este o stare de lucruri pe care mi-o doresc atat la nivel national, cat si in ce priveste voliera mea. Este motivul pentru care am incetat sa mai comentez pe porumbei.ro. Voi reveni cand voi avea ce prezenta concret in cazul Jucatorului de Galati sau al orcarei rase romanesti din voliera mea.

Ca ultima observatie, pentru cei care vor sa evite comentariile anonime, pot activa serviciul "Open ID" pentru propriul jurnal, permitand postarea de comentarii doar din partea persoanelor care isi asuma o identitate online.