duminică, 11 ianuarie 2009

Sperante la orizont?

Ar fi pacat sa fie inca o speranta desarta...

Urmatorul citat este comentariul cu numarul 96 postat pe porumbei.ro, la acest articol.

................................
- Rugam toti crescatorii de porumbei galateni - varianta zbor , din orasele : Bucuresti , Craiova , Drobeta Turnu Severin si Calafat , sa ne intalnim si sa avem o discutie constructiva , in urma careia sa negociem un regulament comun de zbor !
Ar fi bine sa ne vedem in luna februarie , daca se poate in Bucuresti !
................................
- Multumim domnului Andrei Dejan , pentru colaborare si intelegere !
Cu respect,
Bogdan

Marturisesc ca este ceea ce sper sa se intample si consider ca este absolut necesar si benefic pentru ambele variante de zbor. Stiu ca sunt multe persoane impotriva acestei separari insa trebuie sa recunoastem ca cele doua variante au directii diferite de dezvoltare. Daca varianta de zbor si joc poate beneficia de infuzii de la Rollerul Oriental, varianta de zbor primeste infuzii de zburatori conform vederilor sustinatorilor ei.

Sunt deja doua rase, diferite la capacitati de zbor si conformatie fizica. Amestecarea celor doua variante, avand fiecare bagaj genetic diferit, ar dauna ambelor rase. Se cunoaste deja pasiunea majora a romanilor din sudul tarii pentru porumbei zburatori. Doar putini dintre ei sunt adeptii rollerilor (a disparut demult Rollerul de Caracal si Rollerul de Calarasi nu mai are sustinatori in sudul tarii - ce alte rase de roller mai avem in zona?). De fapt, aceasta separare exista de multa vreme, prin voia ferma a pasionatilor de zburatori.

Insa pana acum, a lipsit vointa sustinatorilor vechii rase de a accepta situatia, si cea a sustinatorilor actualului zburator de a "legaliza" starea de lucruri.

Cred ca e timpul asezarii lucrurilor. E vital pentru ambele rase si columbofilia romaneasca. E un non-sens sa ne faultam unii pe altii de fiecare data. Si in viitor, probabil ca nu va fi nici o problema ca un crescator sa detina ambele rase, sa concureze pe rand, la ambele categorii.

Durerea mea este ca aceasta rasa de zburatori a fost creata din cea mai renumita rasa de rolleri ai Romaniei, intr-un mod tenace. Intai au fost doar cativa crescatori care au pornit totul, si apoi din ce in ce mai numerosi au fost cei care au continuat acest curent. Domnilor partizani ai rasei Zburator de Galati, faceti un efort si salvati vechea rasa de Roller de Galati si definitivati-va opera, fixati caracterele si omologati noua rasa.

In vreme ce rase vechi de zburatori (in opinia mea, chiar mai frumoase) dispar din cauza sechestrarii in voliere, o alta rasa de zburatori apare la orizont. Sa fie oare toate lucrurile dictate de aspectul comercial? Eu cred ca nu. Cred ca sunt multi oameni cu adevarat pasionati de aceasta noua rasa si catre ei ma adresez in speranta ca vor face ceea ce trebuie facut.