vineri, 22 ianuarie 2010

Porumbeii Iranului, part.1

Cuvant inainte

In tentativa de a afla mai multe despre originile porumbeilor nostri, mi-am dorit sa cunosc porumbeii din Orientul Mijlociu. Desigur, despre porumbeii Turciei se stiu deja foarte multe in special datorita multimii de situri turcesti de profil. Insa Orientul Mijlociu nu inseamna numai Turcia. Din punct de vedere columbofil, mai inseamna si Siria, Irak, Iran. Cu Siria inca nu am avut prea mare succes iar in Irak inca domneste haosul asa ca raman in continuare dosare deschise. Insa recent am gasit mai multe despre porumbeii actuali ai Iranului. Dar si cate ceva despre istoria lor.

De ce toate acestea? Este bine de stiut ca multe rase de porumbei ce au constituit baza pentru rasele europene inca mai exista si sunt crescute in "rasa pura". Si asta se datoreaza in mod special izolarii de restul lumii si costurilor ridicate in cazul importarilor, dar si a culturii favorabile cresterii porumbeilor.

Este foarte interesant de stiut faptul ca in Iran predomina rasele de tumbleri si ca nu au actualmente nici un roller. De asemenea, ca si la noi, nu se face distinctie in tipul de joc. Se spune despre porumbelul care face tumbe ca joaca. Asa ca se pare ca noi am mostenit aceasta lipsa de clasificare, ce s-a facut mult mai tarziu in Europa, pe masura ce se creau rase cu particularitati de joc diferite.

Introducere

Cresterea porumbeilor este foarte populara in Iran si este considerata de catre multi o activitate sfanta, aducatoare de noroc si binecuvantari crescatorilor care au grija de ei si le ofera o casa buna. Se estimeaza ca 5% din gospodariile iraniene sunt implicate in cresterea porumbeilor.

Cei mai multi dintre pasionatii de porumbei traiesc in sapte orase majore:

  • Teheran ; Shahre-Rey
  • Kashan
  • Ghom
  • Mashhad
  • Esfahan
  • Tabriz
  • Shiraz

Cei mai multi porumbari din primele trei orase, cresc porumbeii pentru durata lor de zbor iar in restul oraselor, porumbeii sunt crescuti pentru culori, tipare, ornament si unii pentru abilitatea lor de a executa tumbe frecvent. Iran are multe rase diferite de tumbleri.

In episoadele care urmeaza voi prezenta principalele rase de porumbei ale Iranului.