miercuri, 3 februarie 2010

Povestiri din insula Ada Kaleh

Filmul:

Adakale Stories, by Ismet Arasan

Text de Eliza Zrdu: "Filmul este un colaj de povesti de pe insula pierduta Ada Kaleh, stearsa de pe fata pamantului in 1970 de catre regimul comunist. Situata in apropiere de Orsova, insula a fost acoperita complet de apele lacului de acumulare al hidrocentralei de la Portile de Fier. Demersul filmului de recuperare a acestui loc pierdut sub ape consta in colectarea unor rememorari ale oamenilor care au trait acolo. Descoperim astfel un loc paradisiac unde oamenii de diferite nationalitati traiau laolalta in cea mai deplina intelegere, departe de trepidatiile lumii de dincolo de ape.

Un inceput oarecum didactic prezinta istoria insulei de la primele atestari prin documente si primele legende despre locuitorii sai pana la momentul infam al distrugerii sale complete in 1970. Istoria oficiala este apoi lasata deoparte pentru a face loc relatarilor celor care au supravietuit insulei.

Adultii si batranii de acum reinvie momente importante sau evenimente marunte care le caracterizau existenta aproape atemporala: inghetul de iarna care ii bloca pentru doua luni pe insula, facand orice drum spre malul de dincolo incaccesibil; nuntile la care luau parte aproape toti locuitorii insulei, chefuind zile insir, conform unei traditii proprii; jocurile idilice ale copilariei; obiceiurile legate de venirea fiecarui anotimp; relatiile familiare intre toti locuitorii insulei. Si in fine, amintirea crunta a despartirilor si a distrugerii insulei care a instrainat locuitorii sai, alungandu-i in diferite colturi ale lumii.

Un film despre insula Ada Kaleh nu avea cum sa nu emotioneze, fiind vorba despre povestea unui loc paradisiac distrus cu brutalitate, ravasind sute de vieti. Calitatea sa cea mai mare ramane in valoarea de document pe care acest film o are. E o urma de trecut care trebuie cunoscuta, asumata si pastrata."

Documentarul romanesc, facut dupa ce insula fusese evacuata

Documentarul prezinta imagini din timpul lucrarilor de demolare si veti vedea in mare parte, o insula pustie. Insa se pastreaza o parte din farmecul de altadata. mai ales ca se imbina spre sfarsit cu imagini de arhiva. Merita vazut in intregime si, daca cineva are documentarul prezentat mai sus, ar fi frumos sa-l imaprta cu noi, cei care suferim pentru astfel de tragedii.

Fotografii din Ada Kaleh

Aici gasiti o excelenta pagina despre Ada Kaleh, scrisa de dr. Dorel Bondoc, expert in arhelogie la Muzeul Oltenia din Craiova. Pagina este in engleza dar nu si pozele :D .

Acelasi set de poze, sub forma de slideshow cu fundal muzical specific:

Un alt cantec frumos, in romaneste:

Aici gasiti si filmul documentar facut de turci (pe episoade), bazat pe documentarul romanesc, insa mult imbogatit cu detalii din istoria turca.