joi, 20 octombrie 2011

Struto-camila in lucru

In sfarsit, am inceput sa-mi construiesc noul cotet pentru gaini in stil "american". Adica maxim doua gaini per persoana, conform crizei prin care trecem. Planul e copiat de aici (click) si constructia mea respecta dimensiunile din proiectul respectiv.


Numai ca bugetul nu includea si voliera separata. Asa ca au aparut modificari in planul initial, asta incluzand o mica si temporara voliera pentru maxim 4 ( daca se coboara gratarul mai jos, se poate extinde pana la 6) perechi de roleri/tumbleri/zburatori (whatever),

 amenajata in spatiul de sus ramas liber (cel din voliera cotetului) si incluzand un gratar ca podea (si pentru gaini am prevazut unul).

Actualul spatiu e destul de incapator pentru 4 perechi (si asta fiind maximul de siguranta). Dimensiunile spatiului pentru porumbei sunt:

 - 1.5 metri in adancime;
 - 1 metru latime;
 - 80 cm inaltime (doar pana in planul drept al plafonului).

Vecinul Bebe la lucru, Lorena doar pozeaza, desigur.

 Spatiul rezervat porumbeilor (trebuie sa mai cumpar lac)

Daca 4 perechi nu sunt suficiente, se poate cobori gratarul pana la 50 de centimetri de sol si se mai castiga spatiu pentru inca doua perechi. Am sa desenez planul, separat zona pentru voliera cu "holul" de access.

Data viitoare vreau sa incerc singur sa fac o voliera separata, pentru un lot mai mare, dar nu sunt decis asupra planului...

Update 10 Noiembrie 2011

Pana atunci, cateva poze cu noul stadiu de lucru. Vecinul si-a facut timp sa-mi monteze si restul de plafon si laterale din OSB si sa execute usa principala de acces, lasandu-mi mie sa o montez si sa continui cu compartimentarea si completarea constructiei in zona de voliera. In felul asta, am si eu o contributie mai substantiala, pana acum doar ajutand mesterul.

Asa ca am instalat usa, am inceput compartimentarea (doar doua despartitoare mai trebuiesc montate) pentru patru cusete (o cuseta are adancime 40cm, inaltime 38cm, lungime 45cm), am realizat trei dintre cele patru cutii pentru cuibare (conform dimensiunilor recomandate de arh. Feliciu Bonatiu - latura interioara de 16cm), am construit trapa de acces pentru porumbei. Necazul este ca acum este prea frig ca sa mai continui cu lacuirea (apa deja ingheata peste noapte). Pozele le postez maine:


A propos de modelul "american" de crestere a gainilor la nivel de familie. Poza urmatoare e un "indemn" al Departamentului Agriculturii al Statelor Unite:


Concluzii:

 - amenajarea unei voliere pentru porumbei intr-un spatiu rezervat gainilor e o prostie din cauza riscului marit de imbolnavire - sunt constrans sa fac asa, sper ca acest "temporar" sa fie cat mai scurt;

 - planurile pentru cotetul de gaini se preteaza foarte bine si pentru o voliera de porumbei de agrement iar constructia e relativ usoara daca ai experienta (eu nu am avut, asa ca sef de lucrare este vecinul meu).